FILE - In this file photo made May 15, 2007, flowers bloom across the street from an oil refinery smoke stack in Port Arthur, Texas. According to a Environment Texas report released Thursday, Nov. 12, 2009, Texas, the state that produces the most greenhouse gases, has decreased emissions. By LM Otero, AP
위 사진은 텍사스 주에 있는 정유공장으로부터 길 건너 꽃들이 피어 있는 사진으로, 2009년 11월 12일 텍사스 환경청으로부터 나온 보고서는
미국에서 가장 온실가스를 많이 배출한 텍사스가 배출량을 올해 감소하였다고 한다.
"온실가스를 줄이면 사람들의 질병도 줄어든다"라는 기사가 나와 소개한다.
이산화탄소 배출량을 줄이면 심장병과 폐질환으로 인한 사망율을 줄여 일년에 수백만명의 목숨을 구할 수 있다는 연구결과가 나왔다. 그 것은 2009년 11월 25일 발간된 영국 란셋 메디칼 저녈(Lancet British medical journal)에 발표되었다.
구할 수 있는 사람들의 수는 일정도시에서 기후 오염에 기인한 질병에 대한 컴퓨터로 모델을 만들어서 계산하였다. 다만 이번 연구 결과는 세계 각국이 상당한 비용을 들어 온실 가스를 대폭적으로 줄인다는 가정하에 얻어진 것으로 그러한 비용 때문에 비현실적이라는 것을 인정한다.
이산화탄소 배출량을 줄이면 폐에 머무르면서 해를 끼치는 분진 들과 같은 다른 공기 오렴도 줄일 것이라는 것이 의사들의 의견이다. 그리고 운동을 촉진하고 고기를 덜 먹게 되는 효과도 가져올 수 있다고 본다.
미국 국립 건강연구소(NIH)의 부책임자인 크리스토퍼 포티어는 "온실 가슬를 줄이면 장기적으로 지구를 구하는데 도움이 될뿐 아니라, 우리의 건강를 증진하는데 즉각적인 효과가 있다"고 말한다. NIH는 웰컴 재단과 다른 여러 건강단체들과 관련 연구에 대한 연구비용을 도와 주었다. "온실가스를 줄여 인류 건강이 나지는 것은 50년후의 일이 아니라 지금 당장 걸린 것이다. "라고 포티어는 이야기한다.
과거의 연구들은 지구 온난화로 생긴 질병에 대해 주로 촛점을 맞추었으나 이번 연구는 지구 온난화를 해결하면서 생기는 효과를 다루었다. 특히 미국과 같은 경우는 심장병과 폐질환을 줄이는 효과에 대한 것을 따지는 것이 더 의미가 있다고 포티어는 말한다.
런던이나 인도의 델리같은 도시에서 저공해차로 바꾸기만 하여도 상당한 수명 연장이 된다는 결과를 얻었다. 그러나 더 효과가 있는 것은 사람들이 차를 덜 몰고 걷거나 자전거를 타는 것이다.
그리고 더 효과가 있는 것은 고기를 덜 먹는 것이다. 고기를 덜 먹게 되면 영국이나 브라질에서 심장병을 15% 줄일 수 있다고 본다. (참고로 지금 축산업이 소가 방귀로 배출하는 메탄가스가 온실효과에 큰 영향을 미친다고 본다. 즉 고기소비를 줄이면 온실가스 배출을 줄일 수 있는 것이다)
다만 집의 보온 효과를 높이기 위하여 너무 밀폐를 시키면 라돈이나 다른 오염물질이 실내에 더 축적되는 염려는 있다. 그러나 그런 것 보다는 다른 긍정적인 효과가 더 높다고 본다.
이 연구에 직접 참여하지 않은 과학자들도 이번 연구결과에 대해 긍정적인 평가를 내리고 있다. 다만 실제 사람들이 고기를 덜 먹게 하고 더 운동을 하게 하는 것이 쉬운 일은 아니라는 것을 인정한다.
정리하면 지구온난화를 막기 위해 온실가스 배출을 줄이는 방향으로 차를 덜 타고 걷거나 자전거를 타고 또는 소의 방귀로 인한 메탄가스 배출량을 줄이기 위해 사람들이 고기를 덜 먹으면 심장병도 덜 걸리는 장점이 있다는 것을 구체적인 컴퓨터 모델로 보여준 연구이다. 더 중요한 것은 이러한 결과를 홍보하여 일반인이 실천하게 하는 것이다.
원문은 밑의 사이트로 들어가도 되고 참고로 그 내용을 밑에 옮겨 놓았다.
http://www.usatoday.com/tech/science/environment/2009-11-25-global-warming-disease_N.htm
Studies: Fighting global warming reduces diseases
Slashing carbon dioxide emissions could save millions of lives, mostly by reducing preventable deaths from heart and lung diseases, the studies show. They were published in a special issue of The Lancet British medical journal, released Wednesday.
The calculations of lives saved were based on computer models that looked at pollution-caused illnesses in certain cities. The figures are also based on the world making dramatic changes in daily life that may at first seem too hard and costly to do, researchers conceded.
Cutting carbon dioxide emissions would also reduce other types of air pollution, especially tiny particles that lodge in the lungs and cause direct health damage, doctors said. Other benefits could come from encouraging more exercise and less meat consumption, to improve heart health, researchers said.
"Reducing greenhouse gases not only helps save the planet in the long term, but it's going to improve our health virtually immediately," said Christopher Portier, associate director of the U.S. National Institute of Environmental Health Sciences. That agency helped fund the studies along with the Wellcome Trust and several other international public health groups.
"It's not 50 years from now, it's now," Portier said.
Instead of looking at the health ills causes by future global warming, as past studies have done, this research looks at the immediate benefits of doing something about the problem.
And for places like the United States, those advantages of reduced heart and lung diseases are bigger than the specific future health damage from worsening warming, Portier said.
Some of the benefits would only come from dramatic — and what could be considered unlikely — changes in everyday life, such as more bicycling and walking and reduced meat consumption. Other proposals studied are more concrete and achievable, such as eliminating cook stoves that burn dung, charcoal, wood and other polluting fuels in India and the rest of the developing world. All are part of a number of proposals examined by researchers that are aimed at cutting global greenhouse gas emissions, mostly from the burning of fossil fuels, by 50% by 2050.
"Here are ways you can attack major health problems at the same time as dealing with climate change," said lead author Dr. Paul Wilkinson, an environmental epidemiologist at the London School of Hygiene and Tropical Medicine.
The individual studies came up with numbers of premature deaths prevented or extra years of life added for certain locales, but they could not be added up to one overall number of lives saved worldwide, Wilkinson said. Still, he added, "the numbers would be substantial, would certainly be in the millions."
For example, switching to low-polluting cars in London and Delhi, India, would save 160 lost years of life in London and nearly 1,700 in Delhi for every million residents, one study found. But if people also drove less and walked or biked more, those extra saved years would soar to more than 7,300 years in London and 12,500 years in Delhi because of less heart disease.
Another study found that reducing — though not eliminating — meat consumption would decrease heart disease roughly 15% in England and in Sao Paulo, Brazil. Meat consumption is a global warming issue because large livestock farms emit large amounts of the potent greenhouse gas methane.
Sometimes climate change efforts could add to health problems, such as certain home energy efficiency improvements that might seal houses so much that they add to deaths from radon and secondhand smoke exposure, Wilkinson said. But those are offset by other health benefits, he added.
Outside scientists praised the studies and said the research was sound.
"The science is really excellent; the modeling is quite good," said Dr. Paul Epstein of the Harvard School of Medicine's Center for Health and the Global Environment. "It really takes the whole field a step farther."
However, Portier and Wilkinson concede that getting people to eat less meat and to exercise more would be tough to achieve.
"We really have to change our lifestyles," said Portier, who is eating less meat and hopes to soon bicycle more. "I can't help but hope that we can."
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